perjantai 3. toukokuuta 2019

Pensasmustikoiden istuttaminen haastava tehtävä missä huomioitava oikea kasvupaikka, rhodomulta, linnut, metsäkauriit, rusakot

Pensasmustikoiden istuttaminen haastava tehtävä missä huomioitava oikea kasvupaikka, rhodomulta, etäisyydet toisistaan, linnut, metsäkauriit, rusakot, oikea kosteus, kastelut

Nyt tuli ns "vittujen takatalvi" vappuna 1.5.2019 alkaen iltapäivästä: Yöpakkasia mm ämpärivesi jäässä ja taimipaakut osittain jäätyneet taimipurkkeihinsa 4.5.2019 aamupäivälläkin. Lämpötila 0  astetta vielä aamupäivälläkin.

Tiedustelut ja yhteydenotot ensisijassa 
E-mail: Talonmiespalvelu@gmail.com
Puhelin / whatsup: 044-3380291


Pensasmustikkalajikkeita mitä hankittu ja mitä istutetaan rontin viikon odottelujen jälkeen rhodomultaan

1) Tarhapensasmustikka Aino 3 kpl
Aino on kotimainen risteytys (Arne x Augusta), joka on jalostettu Piikkiössä vuonna 1986. Se tuli markkinoille 1990-luvun lopulla. 

Itsepölyttyvä. Pensaasta kasvaa n. 80 cm korkea ja metrin leveä. 

Kukkii kesäkuun alussa samanaikaisesti Alvarin kanssa ja makeat marjat kypsyvät elokuussa. Marjan koko on n. 1 g ja väri tummansininen. Sato 1 - 2 kg. Vyöhykkeet I-IV(V).
 

2) Tarhapensasmustikka Arto 2 kpl

Tarhapensasmustikka 'Arto' on satoisa, terve ja kestävä FinE -lajike. Pensaan suuret, siniset, vaalean vahapinnan peittämät, hapokkaat marjat ovat maukkaimpia pensasmustikoitamme. Marjat sopivat hyvin pakastukseen ja tuorekäyttöön. Pensas on korkea ja voimakaskasvuinen. 

 Pensasmustikka viihtyy parhaiten aurinkoisella, suojaisalla ja lämpimällä kasvupaikalla, kuohkeassa, happamassa, humuspitoisessa hietamultamaassa. Useamman pensaan välille on jätettävä riittävästi tilaa, jotta ne eivät kasvaessaan varjosta toisiaan.

Pensasmustikka ei tarvitse voimakasta lannoitusta. Keväisin mustikan taimia voi lannoittaa esimerkiksi havuille ja rodoille tarkoitetuilla lannoitteilla. Pensasmustikoita leikataan varoen. Vain kuolleet ja vahingoittuneet oksat leikataan terveeseen osaan asti. Pensaat kannattaa suojata talveksi jyrsijöiltä.

Mustikat hyötyvät ristipölytyksestä, joten on suositeltavaa istuttaa aina kahta eri lajiketta lähekkäin. Ristipölytys parantaa huomattavasti satoa ja vaikuttaa marjojen kokoon.








---------
TuotePensasmustikka Arto
Korkeus, cm100-150
Menestymisvyöhykkeet I-III
Kasvuaika, (yksivuotinen, monivuotinen)monivuotinen
Kasviryhmämarjakasvi
Kasvupaikka (aurinko, puolivarjo, varjo)aurinko
Tieteellinen nimiVaccinium Angustifolium-Ryhmä 'Arto'
Satoaikaelokuu
Syysväripunainen
Käyttötarkoitushyöty
Kasvutapapystyhkö
Istutustiheys1kpl/m
------------------------------------------


----------------------------------

3) Tarhapensasmustikka North Country 2 kpl

NORTHCOUNTRY on Minnesotan Yliopiston v. 1983 julkaisema lajike. Pensaasta kasvaa n. 60 cm korkea ja metrin leveä. Marjan koko n. 0,8 g ja väri sininen. Maku aromikkaampi kuin NORTHBLUE:lla. Sato 0,5 – 1,5 kg. Vyöhykkeet I-IV.





1 puska: Istutus korkeaan kohopenkkiin missä murskattu havua muutama sentti ja alimpana koivuklapeja lahoamassa


-----------------

4 Tarhapensasmustikka North Blue 1 kpl

NORTHBLUE on Minnesotan Yliopiston v. 1983 julkaisema lajike. On ollut päälajike siitä asti, kun pensasmustikkaa ryhdyttiin viljelemään Suomessa 1990-luvun alussa. Itsepölyttyvä. Pensaasta kasvaa n. 70 cm korkea ja reilun metrin leveä. 

Kasvutapa on hieman lamoava. Marjan koko on n. 2 g ja väri sininen. Sato 1-3 kg, elo-syyskuussa. Vyöhykkeet I-III(IV). NORTHBLUE on Minnesotan Yliopiston v. 1983 julkaisema lajike. 

Kasvutapa on hieman lamoava. Marjan koko on n. 2 g ja väri sininen. Sato 1-3 kg, elo-syyskuussa. Vyöhykkeet I-III(IV).


-----------------

5 Tuntematon Tarhapensasmustikka ennestään penkissä normimultaan istutettuna ja siirtona Muotialasta jo yli 15 vuotta vanhana juurakkona.

---------------------------------------

Pensasmustikan kasvupaikka 

Mustikka menestyy kevyessä, humuspitoisessa hietamaassa. Läpäisevän maa on oltava erityisen hapan, pH alle 5,5. Happamuus saavutetaan lisäämällä maahan hapanta (havu-rodo) multaa tai kalkitsematonta turvetta. 

Kotikonstina maaperän happamoittamisessa auttavat kahvinporot. Pensasmustikka hyötyy ristipölytyksestä eli istuttamalla eri lajikkeita vierekkäin saa parhaan mustikkasadon. 

 Pensasmustikan kasvupaikan on oltava melko lämmin ja kosteuden tasainen, jotta marjakasvi menestyisi. Pensasmustikan juuret ovat lähellä maan pintaa, joten kastelusta on kuivina jaksoina huolehdittava. Liiallisen kuivuuden huomaa marjojen koosta ja pidempinä aurinkoisina jaksoina pensasmustikan lehdet saattavat varista. Kasvualusta pysyy paremmin kosteana, jos juurelle on lisätty katetta, esimerkiksi mäntykuoriketta.
--------------

Pensasmustikan istutus ja hoitaminen

Paras istutusaika on kevät, mutta astiataimia voi toki istuttaa läpi vielä syksyllä, kunhan maa on aivan sula. Pensasmustikat kukkivat hiukan metsämustikan jälkeen, joten niiden ristipölytystä ei yleensä tapahdu. Pensaslajikkeita kannattaa istuttaa useita vierekkäin, koska ristipölytys parantaa satoa jopa reilut 20 %. Pensasmustikkaviljelmää ei kannata perustaa rikkaruohoiselle maalle, vaan sitä ennen epämieluisat kasvit on tuhottava. Taimiväli n. 1 m ja riviväli n. 1,5 m. Taimi istutetaan muutama sentti entistä istutuskohtaa syvemmälle. 

Pensasmustikka ei kaipaa voimakasta lannoitusta. Vuotuinen kevätlannoitus riittää. Rodo-lannoitteet käyvät pensasmustikalle mainiosti ja kalkiton perunalannoitekin sopii hyvin. Kalkkia ei saa lisätä. Pensaat ovat jänisten ja hirvien herkkua, joten ne kannattaa suojata kunnon verkolla. Pensasmustikkaa ei yleensä tarvitse leikata. Vain talven aikana vioittuneet tai kuivuneet oksat leikataan keväällä.

--------
Omenapuiden ymv leikkauksia voi tehdä keväisin mahlavirtojen alkamiseen asti huoletta. Juhannuksen jälkeen voi samoin aloittaa jälleen omenapuiden leikkaukset:


-----------------------------------------------------


Pihojen myöhennyspalvelut kauttamme

https://puutarhajyrsinpalvelut-tampere.blogspot.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti